blog

Първи полет по редовната линия от Истанбул до Пловдив

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов посрещна първия полет по редовната линия от Истанбул до Пловдив. Той коментира, че стартирането на първата в историята на летище Пловдив редовна въздушна линия до Турция е резултат от съвместната работа по подобряването на транспортната свързаност и е потвърждение за добрите отношения между двете страни. 

Самолетите на турската нискотарифна авиокомпания Pegasus Airlines ще кацат на летище "Сабиха Гьокчен", което ще осигури на хората бърз и удобен транспорт до Истанбул и възможност за връзка с различни дестинации по света, отбеляза още Николай Найденов. Полетите ще се изпълняват два пъти седмично, в сряда и събота, със самолети Боинг 737 и Еърбъс 320.

„През миналата година пловдивското летище регистрира 230 000 обслужени пътници, което е най-големият брой обслужени пътници до сега. С новата линия очакваме ръстът на пасажерите да се увеличи, като работим по създаването на необходимите условия за запазване на тази положителна тенденция“, посочи заместник-министърът. Той допълни, че се водят преговори и с други авиокомпании за разкриване на нови редовни линии и директни чартърни полети, както и разширяване броя на съществуващите дестинации. „Откриването на нови линии ще подобри значително транспортните връзките на пловдивския регион с Европа и Азия, ще допринесе за развитието на икономическите и търговските контакти, както и ще окаже положително въздействие на туристическия сектор“, категоричен бе Николай Найденов.

В събитието участваха и кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев, кметът на Община Родопи Павел Михайлов, както и представители на авиокомпанията, местната власт и официални лица от Турция.

С полета до Истанбул ще бъде доставена хуманитарна помощ от България за пострадали от земетресението в Турция.